DX11 strange "rubber banding" effect during driving - possible solution.

Make your game even better
User avatar
clear F1
PPM
Posts: 646
Joined: January 23rd, 2019, 5:32 pm
Location: Nagoya, JAPAN

Re: DX11 strange "rubber banding" effect during driving - possible solution.

Post by clear F1 » July 18th, 2020, 7:28 pm

@BenganJ

I was able to record tomorrow's video with Vsync 1/3 48Hz.
It's gsync off, but it doesn't seem to improve the stutter.
I will upload it to YT as it is, so please check tomorrow.

Since the NPI setting in the DX9 era was 40 fps, I was thinking about lowering fps,
I suddenly remembered when I met you and Arayas.
At that time there was a big rug because of my trailer.
Yes, today's reported momentary pause was due to SCS's proprietary trailer, which I have been using since last night. When I stopped using it, the phenomenon disappeared.
Thanks to Bengan and Arayas!

I'm sorry.

I will do another test tomorrow.
Processor: Intel i7-6700K @4.5GHz OC
Motherboard: Asus Z170 PRO GAMING
Memory: G.Skill DDR4-3000 16GB
Graphics: Palit RTX 2070 Super JS OC 8G
Storage: All Samsung SSD m.2 + SATA x2
User avatar
BenganJ
Moderator
Posts: 7535
Joined: December 15th, 2018, 11:54 am
Location: Gothenburg, Sweden

Re: DX11 strange "rubber banding" effect during driving - possible solution.

Post by BenganJ » July 18th, 2020, 8:31 pm

@clear F1

Yes, we struggled heavily with your owned trailer problem in Sofia, Bulgaria!
I remember and several other people was helped by that too.
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
System: Windows 8.1
Processor: Intel Core i7-4790@
Memory: 16GB
Graphics: ASUS GeForce GTX1660Ti
Image
User avatar
clear F1
PPM
Posts: 646
Joined: January 23rd, 2019, 5:32 pm
Location: Nagoya, JAPAN

Re: DX11 strange "rubber banding" effect during driving - possible solution.

Post by clear F1 » July 25th, 2020, 1:43 pm

@ BenganJ

I am always grateful for your help.
I uploaded the video of tomorrow to YT. (It will take 8-10 hours to see on VP09)
If my eyes and brain are okay, I think it's much better.

In case of Gsync "on", 144Hz, Vsync "0", the game is very smooth, but the recorded one has a lot of stuttering.
In the result of repeating the test, it looks good with SILK_Smoothness set to “0”.
The Video you saw this morning (already published) was SILK_Smoothness "1".



Please check when it becomes 1440p. I expect good results.
Processor: Intel i7-6700K @4.5GHz OC
Motherboard: Asus Z170 PRO GAMING
Memory: G.Skill DDR4-3000 16GB
Graphics: Palit RTX 2070 Super JS OC 8G
Storage: All Samsung SSD m.2 + SATA x2
User avatar
BenganJ
Moderator
Posts: 7535
Joined: December 15th, 2018, 11:54 am
Location: Gothenburg, Sweden

Re: DX11 strange "rubber banding" effect during driving - possible solution.

Post by BenganJ » July 25th, 2020, 8:44 pm

@clear F1

Thank you my friend for the report! But it is VERY odd, that SILK_Smoothness has a sort
of opposite impact when using G-Sync. Hmmmm ......! I'll watch the video as soon as it
is finished HD processed!

AFTER WATCHING VIDEO:
------------------------------

This is odd, as I experience this video less smooth than the previous one! I see more stuttering,
even if it is on a low level. But the graphic quality is very good! I wonder if it is due to YouTube
streaming in any way?
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
System: Windows 8.1
Processor: Intel Core i7-4790@
Memory: 16GB
Graphics: ASUS GeForce GTX1660Ti
Image
User avatar
clear F1
PPM
Posts: 646
Joined: January 23rd, 2019, 5:32 pm
Location: Nagoya, JAPAN

Re: DX11 strange "rubber banding" effect during driving - possible solution.

Post by clear F1 » July 26th, 2020, 2:56 am

@BenganJ

I don't know this, but mp4 video recorded on SSD looks very smooth. The video on SSD feels less stuttering than the video updated yesterday.
One thing I can say is that with g-sync on and 144Hz vsync "0" set, even if silk smooth is 0 or 1 to 3 in the game, it doesn't change and feels smooth.
The g-sync monitor has a smoothness that I have never experienced before. However, the recorded video has more or less stuttering.
Processor: Intel i7-6700K @4.5GHz OC
Motherboard: Asus Z170 PRO GAMING
Memory: G.Skill DDR4-3000 16GB
Graphics: Palit RTX 2070 Super JS OC 8G
Storage: All Samsung SSD m.2 + SATA x2
User avatar
BenganJ
Moderator
Posts: 7535
Joined: December 15th, 2018, 11:54 am
Location: Gothenburg, Sweden

Re: DX11 strange "rubber banding" effect during driving - possible solution.

Post by BenganJ » July 26th, 2020, 3:01 am

@clear F1

Thanks for the report. Well, G-Sync is there just to make the monitor output smooth,
so that's good. It's another thing what a recorded video look like, depending on a large
amount of factors. Most often you have to experiment with different settings for many
parameters, e.g. CBR contra VBR contra CQP and such things!
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
System: Windows 8.1
Processor: Intel Core i7-4790@
Memory: 16GB
Graphics: ASUS GeForce GTX1660Ti
Image
User avatar
clear F1
PPM
Posts: 646
Joined: January 23rd, 2019, 5:32 pm
Location: Nagoya, JAPAN

Re: DX11 strange "rubber banding" effect during driving - possible solution.

Post by clear F1 » July 26th, 2020, 6:55 am

Every day is a test.

Cofig.cfg, NPI, and NCP are in the initial state and set again to the recommended values ​​and tested.
Continue until you get good results. :laugh1:
Processor: Intel i7-6700K @4.5GHz OC
Motherboard: Asus Z170 PRO GAMING
Memory: G.Skill DDR4-3000 16GB
Graphics: Palit RTX 2070 Super JS OC 8G
Storage: All Samsung SSD m.2 + SATA x2
Post Reply